Η ανάγκη εκτίμησης της τρωτότητας των αστικών κέντρων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο ένα και πιο επιτακτική. Η διαδικασία ποσοτικοποίησης της τρωτότητας δεν είναι όμως απλή, καθώς αντικατοπτρίζει μια πολυδιάστατη έννοια που συνδέεται τόσο με το γεωφυσικό όσο και το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της πόλης. Για το λόγο αυτό, στη διεθνή βιβλιογραφία η μεθοδολογία υπολογισμού της τρωτότητας μιας περιοχής περιλαμβάνει τον υπολογισμό μιας πληθώρας δεικτών που σχετίζονται με τις διαφορετικές πτυχές της και μπορούν να εκτιμηθούν άμεσα με τη χρήση δορυφορικών και επίγειων δεδομένων. Οι δείκτες αυτοί μπορεί να σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το είδος της βλάστησης, με τη ποιότητα του σχεδιασμού του αστικού ιστού (την ανακλαστικότητα των επιφανειών, τη χωρική κατανομή των θερμών σημείων κ.α.) και το ανθρωπογενές περιβάλλον που εκφράζει το επίπεδο ζωής των κατοίκων στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτού, η ομάδα του Εργαστηρίου Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Επεξεργασίας Εικόνας του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη συμμετοχή τους στο έργο Adapt2CC ανέπτυξαν έναν σύνθετο δείκτη τρωτότητας στην θερμική επιβάρυνση λόγω κλιματικής αλλαγής. Ο δείκτης αυτός χαρτογραφήθηκε για τρία αστικά κέντρα στην Ελλάδα που αποτέλεσαν περιοχή μελέτης του έργου, Αθήνα, Λάρισα και Ρέθυμνο και φέρουν διαφορετικά φυσικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά.
Η μεθοδολογία του έργου αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα διακριτά στάδια:
Kατηγοριοποίηση των αστικών περιοχών που αποτελούν περιοχή μελέτης του έργου σε Αστικές Κλιματικές Ζώνες
Oμαδοποιημένες περιοχές με παρόμοια μικροκλιματικά χαρακτηριστικά λόγω της μορφολογίας του ή άλλων τοπικών παραγόντων. Η αναγκαιότητα αυτής της κατηγοριοποίησης οφείλεται στα διαφορετικά θερμικά χαρακτηριστικά που φέρουν οι πόλεις στο εσωτερικό τους. Επομένως, η ταξινόμηση τους σε κλιματικές ζώνες επιτρέπει τον εντοπισμό των θερμικά πιο επιβαρυμένων περιοχών και την υιοθέτηση συγκεκριμενών παρεμβάσεων.
Aνάπτυξη του σύνθετου δείκτη τρωτότητας στη θερμική επιβάρυνση λόγω της κλιματικής αλλαγής
Στο συγκεκριμένο έργο η τρωτότητα υπολογίστηκε μέσω της εκτίμησης της έκθεσης, της ευαισθησίας και της ικανότητας προσαρμογής της εκάστοτε αστικής περιοχής στη θερμική επιβάρυνση.
Aνάπτυξη μιας πλατφόρμας που αποτελεί μετεωρολογική και κλιματική βάση δεδομένων
Σε αυτή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μελετήσει για την αστική περιοχή της επιλογής του ιστορικά και μελλοντικά κλιματικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά παρέχονται με μορφή χαρτών κι αφορούν μια σειρά από μεταβλητές και δείκτες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Leave a Comment