Η 29η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29) πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, από 11 έως 22 Νοεμβρίου του 2024 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα κράτος, που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 90% των εξαγωγών του.
Στόχος της Διάσκεψης φέτος είναι η επιτάχυνση της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα δεδομένων των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπου διασφάλισης των σημαντικών χρηματοοικονομικών επενδύσεων που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών. Αυτό πρακτικά αναδεικνύει την ανάγκη των αναπτυσσόμενων χωρών για άμεση οικονομική υποστήριξη, τόσο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου όσο και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στον αντίποδα, οι ανεπτυγμένες χώρες υποστηρίζουν ότι οι φορολογούμενοι τους δεν μπορούν να επωμιστούν όλο το βάρος της παροχής τέτοιων επενδύσεων και επιδιώκουν την εύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία του πλανήτη ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 2ο C συγκριτικά με αυτή της προβιομηχανικής περιόδου και παροτρύνουν τα κράτη να επικαιροποιήσουν τα σχέδια δράσης τους για το κλίμα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού.
Θέματα συζήτησης του COP29
Κατά την COP29, τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του Παρισιού πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές ροές ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο με τους στόχους της συμφωνίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις για το κλίμα. Για να επιτευχθεί αυτό, στοχεύουν στην καθιέρωση ενός νέου Συλλογικού Ποσοτικού Στόχου χρηματοδότησης για το κλίμα (New Collective Quantified Goal-NCQG) που θα προσδιορίσει συγκεκριμένα επίπεδα χρηματοδότησης για την υποστήριξη τόσο της μείωσης των εκπομπών όσο και της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με μελέτη του 2022 οι αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιρουμένης της Κίνας, θα χρειαστούν περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση του κλίματος έως το 2030. Παρόλο που σχεδόν το μισό του ποσού αυτού εκτιμάται να προέλθει από τους προϋπολογισμούς των χωρών και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, παραμένει ένα έλλειμμα αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές. Οι πηγές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δανεισμό από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες μορφές χρηματοδότησης, όπως οι φόροι των ορυκτών καυσίμων και των δραστηριοτήτων υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.
Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στο θέμα της χρηματοδότησης του κλίματος είναι ποιες χώρες θεωρούνται ανεπτυγμένες, επομένως και με υποχρέωση χρηματοδότησης, και ποιες όχι, οπότε και απαλλάσσονται από αυτή. Το πρόβλημα στη διάκριση προκύπτει από το γεγονός ότι όλα τα COPs διεξάγονται σύμφωνα με τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που υπογράφτηκε το 1992, αλλά έκτοτε η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Πολλές χώρες που θεωρούνταν αναπτυσσόμενες είναι πλέον οικονομικά εύρωστες και με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ τα πετρελαϊκά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιμετωπίζονται ως αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Ευρώπη στο COP29
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις της διάσκεψης COP29 και υποστηρίζει την ενίσχυση της δράσης της κατά την κρίσιμη αυτή δεκαετία, μέχρι το 2035. Μεταξύ άλλων προτεραιότητα της ΕΕ είναι ο καθορισμός νέου παγκόσμιου στόχου για τη χρηματοδότηση για το κλίμα με αυξημένες δημόσιες και ιδιωτικές συνεισφορές για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών στις δράσεις τους για το κλίμα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει την τήρηση των δεσμεύσεων της προηγούμενης Διάσκεψης (COP28) για την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Τέλος, συμβάλλει στην πρόοδο που σημειώνεται στις πολιτικές προσαρμογής και αύξησης της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Στο εσωτερικό της, η ΕΕ, εντείνει τις δράσεις για το κλίμα. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η στρατηγική της ΕΕ, αποσκοπεί στην καθιέρωση της ΕΕ ως μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, με σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Η νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια που βρίσκεται σε ισχύ επιτρέπει στην Ευρώπη να επιδιώκει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_24_5721
Leave a Comment