Θέματα συζήτησης που προορίζονται για το COP28 είναι μεταξύ άλλων, η λήψη μέτρων για τη δίκαιη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων!
Στις 30 Νοέμβριου 2023 ξεκίνησε η ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα ( COP28) και οι ηγέτες των χωρών παγκοσμίως, επιχειρηματίες μεγάλων βιομηχανιών και επιστήμονες συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι. Για τις επόμενες δυο βδομάδες οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν γύρω από τα πιο πιεστικά και καίρια ζητήματα της κλιματικής κρίσης.
Η κλιματική κρίση είναι άμεση συνέπεια της χρήσης ορυκτών καυσίμων ως πηγές ενέργειας στις βιομηχανικές διεργασίες, μεταφορές, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων αλλά και εκπομπών ρυπογόνων αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τον τομέα της γεωργίας και της επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων. Ριζικές αλλαγές απαιτούνται σε αυτούς τομείς προκειμένου να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα και να προστατευτεί ο κόσμος από τις καταστρεπτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η δράση για το κλίμα αποτελεί επομένως, βασικό γνώμονα των διεθνών συνεδριών και συμφωνιών με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέτουν πλέον ξεκάθαρους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και υιοθετούν άμεσα αυστηρή πολιτική.
Η πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP1) πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το 1995 και διεξάγεται έκτοτε κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19. Στόχος της Διάσκεψης είναι να εξετάσει την πρόοδο των χωρών παγκοσμίως στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, να επιτευχθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και να συμφωνηθεί η οικονομική υποστήριξη για την αντιμετώπισή της. Συχνά στο πλαίσιο των Διασκέψεων αυτό επιτυγχάνεται μέσω δεσμευτικών συμφωνιών για το κλίμα. Ορόσημο στην ιστορία των Διασκέψεων αποτελεί το COP21 το 2015 στο Παρίσι, στην οποία οι 195 χώρες που συμμετείχαν, μεταξύ τους και οι μεγάλες ρυπογόνες ΗΠΑ και Κίνα, δεσμευτήκαν στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5 το πολύ 2 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.
Κορυφαία στιγμή της φετινής Διάσκεψης θα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης Παγκόσμιας Απογράφης, μιας διαδικασίας που συμφωνήθηκε στη Συνθήκη του Παρισιού και αποτελεί εκτίμηση της προόδου που έχει γίνει για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας και εντοπισμού των σημείων που οι χώρες υστερούν. Λίγες εβδομάδες πριν το COP28 το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ( UNEP) δημοσίευσε δυο σχετικές εκθέσεις που αποτυπώνουν το μέγεθος της κλιματικής κρίσης. Σε αυτές προβλέπεται με τις τρέχουσες δεσμεύσεις που εφαρμόζονται από τις χώρες της Συμφωνίας του Παρισιού η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα φτάσει τους 2,5 έως 2,9 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, καταρρίπτοντας τους στόχους της Συμφωνίας. Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι οι χώρες δεν διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους, ώστε να προστατευτούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Θέματα συζήτησης που προορίζονται για το COP28 είναι μεταξύ άλλων, η λήψη μέτρων για τη δίκαιη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων. Επίσης, ζητήματα που αφορούν την παύση κατασκευής νέων μονάδων καύσης άνθρακα και την επίτευξη των ενεργειακών στόχων μέχρι το 2030 αποτελούν ζητήματα μέγιστης σημασίας. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης αναμένεται να υπάρχουν παραγωγικές συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών και των αντιπροσώπων του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την ανάληψη δράσεων για το περιορισμό των εκπομπών του μεθανίου. Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό θερμοκηπικό αέριο που αν και έχει μικρό χρόνο παραμονής στην ατμόσφαιρά ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την θέρμανση του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει συμφωνία σε ισχύ που προβλέπει τη μείωση των εκπομπών του μεθανίου κατά 30% έως το 2030 και μάλιστα αποτελεί αναπόσπαστο βήμα για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Στο επίκεντρο θα τεθούν επίσης και θέματα που αφορούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ήδη από το COP26 οι χώρες έχουν δεσμευτεί να διπλασιάσουν την χρηματοδότηση σε θέματα προσαρμογής, ενώ προσδόκιμο είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες ευάλωτες από την κλιματική αλλαγή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μη αναστρέψιμες συνέπειές της.
Στο COP28 θα γίνει απόπειρα επιτάχυνσης της παγκόσμιας μετάβασης προς ανθεκτικά κτήρια με σχεδόν μηδενικές εκπομπές, καθώς ο τομέας των ενεργειακών δαπανών των κτηρίων και των κατασκευών είναι υπεύθυνος για το 37 τοις εκατό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια.
Για τις επόμενες δυο βδομάδες η προσοχή παγκοσμίως είναι στραμμένη στο Ντουμπάι και στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκεί για το μέλλον του πλανήτη.
Πηγή: https://www.unep.org/news-and-stories/story/climate-summit-opens-world-watching-signs-progress
Leave a Comment