Το 2023 ήταν μια χρόνια που σημειώθηκαν ακραίες δασικές πυρκαγιές λόγω των ξηρών συνθηκών και των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Στη χώρα μας σημειώθηκε καταστροφική πυρκαγιά κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως ο Καναδάς, η καμένη έκταση είναι αντίστοιχη της Βόρειας Ντακότα, στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο του 2023.
Οι επιστήμονες της NASA παρακολουθούν μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις δασικές πυρκαγιές του Καναδά και μπόρεσαν μέσω προηγμένων υπολογισμών να τις ποσοτικοποιήσουν. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των ακραίων πυρκαγιών στον Καναδά απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα 640 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι άνθρακα, μέγεθος συγκρίσιμο με τις εκπομπές από τις καύσεις ορυκτών καυσίμων μιας μεγάλης βιομηχανικής χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε από την έρευνα της NASA ότι οι δασικές πυρκαγιές του Καναδά μέσα σε 5 μήνες απέφεραν υψηλότερες εκπομπές από ότι η Ρωσία ή η Ιαπωνία ετησίως για το 2022. Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα επιβαρύνει επιπλέον το παγκόσμιο κλίμα, ενώ τα κατεστραμμένα δάση δεν είναι πια σε θέση να δεσμεύσουν από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα επιφέροντας ενισχυτικά στην αυξητική μεταβολή της συγκέντρωσή του. Όμως, καθώς το δάσος αναγεννάται θα μπορέσει να αντισταθμίσει αυτή τη μεταβολή κάτι που δεν συμβαίνει με τις καύσεις ορυκτών καυσίμων.
Με τη χρήση δορυφορικών εικόνων από το δορυφόρο Sentinel 5P και το όργανο TROPOMI της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να εκτιμήσουν την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών.
Οι επιστήμονες ανάγουν το ύψος των εκπομπών στις ασυνήθιστες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Συγκρίνοντας κλιματικά δεδομένα αποκάλυψαν ότι η περυσινή αντιπυρική περίοδος ήταν η θερμότερη και η ξηρότερη που έχει υπάρξει για τον Καναδά από το 1980. Στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας όπου σημειώθηκε και το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών επικρατούσαν θερμοκρασίες περίπου 2,6ο C πάνω από το μέσο όρο από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο, ενώ η συνολική βροχόπτωση ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο για μεγάλο διάστημα του έτους.
Αυτές οι συνθήκες δεν αυξάνουν μόνο τον κίνδυνο πυρκαγιάς, αλλά προσδίδουν και στην καύσιμη ύλη, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι αυτές ήταν υπαίτιες για το τεράστιο μέγεθος των πυρκαγιών που έκαψαν 18 εκατομμύρια εκτάρια δάσους με ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο μέτωπο. Η έκταση της γης που κάηκε ήταν περισσότερη από οκταπλάσια του μέσου όρου 40 ετών και αντιστοιχούσε στο 5% των καναδικών δασών.
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι συνθήκες αυτές, που προκάλεσαν τέτοια φυσική καταστροφή, προβλέπεται από ορισμένα κλιματικά μοντέλα ότι θα αποτελέσουν τη μέση κατάσταση του κλίματος μέχρι το 2050. Αν οι ακραίες πυρκαγιές σαν αυτή του 2023 αυξηθούν σε συχνότητα υπάρχει περίπτωση να επηρεάσουν το παγκόσμιο κλίμα. Αυτό γιατί τα δάση αποτελούν καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα, που σημαίνει ότι δεσμεύουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι παράγουν. Οι επιστήμονες δηλώνου ότι αναμένεται αν τα δάση του Καναδά θα συνεχίσουν να απορροφούν άνθρακα με ταχείς ρυθμούς ή αν η αυξανόμενη δραστηριότητα των πυρκαγιών θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος της απορρόφησης, μειώνοντας την ικανότητα των δασών να επιδρούν στην αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος.
Πηγή: https://www.nasa.gov/earth/new-nasa-study-tallies-carbon-emissions-from-massive-canadian-fires/
Leave a Comment