Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσαν κατά 8% το 2023 σε σχέση με το 2022, αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της η βρετανική Guardian. Αυτό το νέο επίπεδο που επιτεύχθηκε πρόκειται μάλιστα για το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 60 χρόνια, δίνοντας ελπίδες σε επιστήμονες και ειδικούς για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε., έναν από τους κυριότερους στόχους της μέχρι το 2050.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Crea) αναφέρει ότι η ετήσια αυτή πτώση της ρύπανσης, που μεταξύ άλλων ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι χαμηλότερη και από αυτή του 2020. Τη χρονιά εκείνη ο πλανήτης είχε βιώσει πρωτοφανή επίπεδα ρύπανσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, όπου οι κυβερνήσεις παγκοσμίως είχαν παγώσει πτήσεις, μετακινήσεις και σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανική δραστηριότητα για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.
Το αξιοσημείωτο σε αυτή τη μείωση, όπως δηλώνει ο αναλυτής της Crea, Isaac Levi, είναι ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η οικονομία τριπλασιάστηκε, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι « η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς να στερηθούμε την οικονομική ανάπτυξη».
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται, σύμφωνα με σχετική έκθεση, στη στροφή της ΕΕ στις καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Θετικό ορόσημο του 2023 αποτέλεσε η κατασκευή αριθμού ρεκόρ ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά το έτος 2023 στην ΕΕ έγινε με την αξιοποίηση φραγμάτων και πυρηνικών σταθμών, πηγές ενέργειας που τα προηγούμενα έτη ήταν χαμηλής επίδοσης λόγω παρατεταμένης ξηρασίας ή εργασιών επισκευής. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν μια γενικότερη εικόνα αξιοποίησης και χρήσης ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ, παραμερίζοντας τα επιβλαβή ορυκτά καύσιμα.
Στην ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του 8%, συνέβαλε επίσης και η μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δημοσιεύει στην έκθεση του το Crea. Σημαντικές περικοπές έγιναν στο τομέα της βιομηχανίας και των μεταφορών, όπου οι τιμές-ύψη που γνώρισαν τα ορυκτά καύσιμα ώθησαν τις επιχειρήσεις στην αύξηση της αποδοτικότητάς τους και στην εφαρμογή πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, όπου ήταν εφικτό ή στην παραγωγή λιγότερων προϊόντων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην έρευνα περιλαμβάνουν αποκλειστικά εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που αν και μεγάλης σημασίας δεν αποτελεί το μοναδικό θερμοκηπικό αέριο. Επίσης, από την έρευνα παραλείπονται άλλοι τομείς παραγωγής που έχουν κι εκείνοι μερίδιο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως ο τομέας της γεωργίας αλλά και ο ακόμα πιο επιβλαβής τομέας της τσιμεντοβιομηχανίας.
Παρά το χαμηλό ρεκόρ που σημειώθηκε οι συνολικές εκπομπές της ΕΕ μειώνονται αλλά με ένα αργό μη ικανοποιητικό ρυθμό, που επιτάσσει την ανάγκη λήψης πιο δραστικών μέτρων. Η πλήρης απεξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή στην πράσινη ενέργεια για πολλούς επιστήμονες είναι πλέον μονόδρομος προκειμένου οι νέες γενιές να κληρονομήσουν έναν καλύτερο κόσμο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπολογίζεται ότι πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους δυο φορές πιο γρήγορα από όσο έχουν επιτύχει κατά μέσο όρο τα τελευταία 17 χρόνια προκειμένου να κατακτήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το 2030. Για την ΕΕ το τέλος της δεκαετίας είναι σταθμός στον αγώνα για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και ανάμεσα στους στόχους που έχουν τεθεί είναι και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 προκειμένου η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 1,5ο C.
Πηγή: https://www.theguardian.com/environment/2024/jan/24/eu-fossil-fuel-co2-emissions-hit-60-year-low
Leave a Comment