Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP) έφτασε στο τέλος της τον Δεκέμβριο του 2023. Στην τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των άλλων προβλέπεται μείωση των εκπομπών των αέριων του θερμοκηπίου, σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων αλλά και ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων εθνών για θέματα προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Οι εντάσεις δεν έλλειψαν στις ημέρες πριν την συμφωνία, με τους εκπροσώπους κυρίως των μικρών νησιωτικών κρατών και των νότιων χωρών να κάνουν λόγο για παραλείψεις στο κείμενο της συμφωνίας όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα αλλά και ασάφειες σχετικά με τη χρηματοδότηση των ευάλωτων εθνών.
Ένα μήνα μετά το τέλος του COP28 ακραία φαινόμενα έπληξαν τον πλανήτη, όπως ο κυκλώνας της Αυστραλίας και η παρατεταμένη ξηρασία στη Ζιμπάμπουε. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση σχετικά με την ελλιπή χρηματοδότηση των κοινωνιών σε ανάγκη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής του τμήματος Nature for Climate του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) εξέφρασε σε δήλωσή της, που αφορούσε τα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή έθνη την επιτακτική ανάγκη δράσης σε όλους τους τομείς «από τον μετριασμό, τις απώλειες και τις ζημιές μέχρι την προσαρμογή».
Παρά την ίδρυση του Ταμείου Ζημιών και Απωλειών στον τελευταίο COP, η έκθεση σχετικά με τα κενά που εντοπίζονται στην προσαρμογή των εθνών παγκοσμίως στη κλιματική αλλαγή (Adaptation Gap Report) του UNEP επισημαίνει το χάσμα στην χρηματοδότηση για την προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών εκτιμάται στα 194 με 366 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης σε υψηλές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις στο κλίμα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα παραμένει καθώς δεν αρκεί μόνο η υπόσχεση για ογκώδη ποσά αλλά και η άμεση διάθεσή τους στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.
Ήδη από την Συμφωνία του Παρισιού (2015), είχε οριστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων για την προσαρμογή ( Global Goal on Adaptation). Ανάμεσα στους στόχους που αναμένεται να επιτευχθούν μέχρι το 2030 είναι και εκείνοι της ενίσχυσης της ανθεκτικότητα σε κλιματικούς κινδύνους που αφορούν το νερό και την παραγωγή τροφίμων.
Η πρόοδος για την επίτευξη όμως στην ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή απαιτεί παρακολούθηση για να είναι ολοκληρωτική. Αυτό γίνεται πλέον σε ένα βαθμό σε εθνικό επίπεδο με τις εκθέσεις που καλούνται να παρουσιάζουν οι χώρες-μέλη των συμφωνιών, στις οποίες καταγράφονται αναλυτικά οι ενέργειες που γίνονται για την επίτευξη των εθνικών σχεδίων στην προσαρμογή.
Leave a Comment