“Το 2024 θα είναι μια χρόνια που η θερμοκρασιακή άνοδος θα σπάσει κάθε ρεκόρ”
Το 2023 είναι πλέον αποδεδειγμένα το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία. Το όριο αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας των 1.5ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα που έχει συμφωνηθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού ξεπεράστηκε σε περισσότερο από το ένα τρίτο του έτους σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Guardian. Η κατάσταση όμως του πλανήτη δεν φαντάζει καθόλου καθησυχαστική παρά τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που γίνονται από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως για το κλίμα, μάλιστα η τάση θέρμανσης φαίνεται να συνεχίζει με αυξητικό ρυθμό και τα 10 θερμότερα έτη του πλανήτη έχουν σημειωθεί όλα μετά το 2010.
Όλη αυτή η κατάσταση φέρνει την απορία τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον κι αν το 2024 θα είναι μια χρόνια που η θερμοκρασιακή άνοδος θα σπάσει κάθε ρεκόρ. Οι προβλέψεις, σύμφωνα με την Guardian και το UK Met Office, προμηνύουν ότι το επόμενο έτος ίσως είναι το πρώτο έτος που θα ξεπεραστεί πλήρως το όριο του 1.5 ο C θέρμανσης.
Σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες που βιώνει ο πλανήτης τον τελευταίο χρόνο συμβάλλει και το σε εξέλιξη φαινόμενο El Niño, ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το φαινόμενο αυτό, προσδίδει στην αύξηση της παγκόσμια μέσης θερμοκρασίας, αν και σύμφωνα με τους ερευνητές του UK Met Office οι ακραίες θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος τα επερχόμενα χρόνια οφείλονται κυρίως στην ανθρωπογενή θέρμανση.
Για το 2024 προβλέπεται ότι στο τέλος του έτους θα έχουν σημειωθεί μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που η υπέρβαση τους θα είναι μεταξύ 1.34ο και 1.58ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Είναι όμως αυτή η υπέρβαση του ορίου η κατάρριψη της Συμφωνίας του Παρισιού; Η διάσημη πλέον συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της θέσπισης του ορόσημου του 1.5o C δεν όριζε τι σημαίνει υπέρβαση του ορίου αυτού, αλλά το έθετε σαν ένα μακροπρόθεσμο μέσο όρο για τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει και το επιστημονικό περιοδικό Nature που σε πρόσφατο άρθρο του ενδεικτικά αναφέρει « Το σύμφωνο δεν ορίζει καν ρητά και σαφώς την “αύξηση της θερμοκρασίας”. Χωρίς ένα συμφωνημένο μέτρο, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σχετικά με το πότε έχει επιτευχθεί το επίπεδο του 1,5 °C. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό και καθυστέρηση ακριβώς τη στιγμή που η δράση για το κλίμα είναι πιο επείγουσα».
Πιο συγκεκριμένα, πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι οι θερμοκρασίες δεν αυξάνονται ομαλά αλλά στη διάρκεια ενός έτους υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις λόγω φαινομένων φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος, όπως το El Niño. Οι διακυμάνσεις αυτές όμως επικαλύπτονται από την αυξητική τάση της θερμοκρασίας λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, στη συμφωνία του Παρισιού τέτοιες θερμές περίοδοι αποτέλεσμα της φυσικής διακύμανσης του κλίματος δεν υπολογίζονται ως υπέρβαση του ορίου.
Το άρθρο του Nature προτείνει την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που θα συνδυάζει προβλέψεις από μοντέλα και επίγειες παρατηρήσεις για την αξιολόγηση της υπέρβασης του ορίου του 1.5ο C χωρίς κινδύνους καθυστέρησης των δράσεων μετριασμού.
Leave a Comment