Η Ισπανία πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών μετά από καταρρακτώδης βροχές που έπληξαν τα νοτιοανατολικά της χώρας, στις 29 Οκτωβρίου του 2024, στην ευρύτερη περιοχή της επικράτειας της Βαλένθια. Ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται στους 214, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκαν τεράστιες ζημίες και καταστροφές υποδομών και κατοικιών στις πληγείσες περιοχές. Είναι, λοιπόν απαραίτητη η κατανόηση των συνοπτικών συνθηκών που οδήγησαν σε αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο, καθώς η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή επιτείνει την ένταση και αυξάνει τη συχνότητά τους.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet, η ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια δέχτηκε στις 29 Οκτωβρίου του 2024 βροχή ενός έτους σε μόλις οχτώ ώρες. Συγκρίνοντας τις εικόνες πριν και μετά τις βροχοπτώσεις από τον επιχειρησιακό δορυφόρο Landsat-8 των ΗΠΑ, εντοπίζεται το μέγεθος της καταστροφής και η δραστική μεταμόρφωση του τοπίου.
Στις δορυφορικές εικόνες, εντοπίζεται η εκτεταμένη πλημμυρισμένη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Albufera, λόγω της εκροής των γειτονικών ποταμών. Επίσης, μέσω ανάλυσης δορυφορικών εικόνων από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-1 και Sentinel-2 στις 31 Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι οι πλημμυρισμένες περιοχές καλύπτουν έκταση περίπου 15.633 εκταρίων, γεγονός που επηρεάζει προσεγγιστικά 190.000 ανθρώπους.
Οι δορυφορικές παρατηρήσεις αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη χαρτογράφηση των φυσικών καταστροφών και στην εκτίμηση των επιπτώσεων. Σύμφωνα με τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισπανίας αιτήθηκε της ενεργοποίησης του Διεθνούς Χάρτη Διαστήματος και Μεγάλων Καταστροφών [1] για τη δημιουργία και την παροχή πιο σύνθετων προϊόντων, όπως ο εντοπισμός και η ανάλυση ζωνών καταστροφής.
Οι συνοπτικές συνθήκες που επικράτησαν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μεσογείου χαρακτηρίζονται από ένα βαθύ αποκομμένο χαμηλό πάνω από την Βορειοδυτική Αφρική και Νότια Ισπανία. Στην ανώτερη τροπόσφαιρα, εντοπίζεται η έξοδος ενός αεροχειμάρρου πάνω από τη Νοτιοανατολική Ισπανία και μετατοπίζεται βορειότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιο κοντά στο έδαφος, παρατηρείται ισχυρή ανατολική ροή, με ταχύτητες ανέμου έως και τα 25m/s πάνω από σχεδόν όλη την Ιβηρική Χερσόνησο, μεταφέροντας θερμό αέρα στην περιοχή.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) με τη χρήση προσομοιώσεων μοντέλων αποτυπώνει μια ασυνήθιστη μεταφορά υγρασίας στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα ασταθούς ατμόσφαιρας, ιδίως πάνω από τις ανατολικές ακτές της Ισπανίας. Η αστάθεια στην ατμόσφαιρα συνοδεύεται με ανοδικές κινήσεις των αερίων μαζών, που υπό συνθήκες έχει σημαντικές πιθανότητες εμφάνισης κακοκαιρίας.
Με απλά λόγια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στα ανατολικά της Ισπανίας οφείλονται στο αποκομμένο χαμηλό, μια περιοχή δηλαδή χαμηλής πίεσης που αποσπάται από τον αεροχείμαρρο, ένα ταχύτατα κινούμενο ρεύμα ανέμου με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά στις εύκρατες περιοχές του πλανήτη.
Το αποκομμένο χαμηλό εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου του χρόνου, όπου η εναπομείνασα θερμή επιφάνεια από τους θερινούς μήνες (άρα και θερμός αέρας κοντά στην επιφάνεια) συναντά ξαφνικά μια ψυχρή εισβολή από τις πολικές περιοχές. Τέτοιου είδους συστήματα μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους για μεγαλύτερο από το συνηθισμένο χρονικό διάστημα επιφέροντας βροχοπτώσεις στις υποκείμενες περιοχές.
Επιπλέον, σημαντικό παράγοντα στο συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί και η θερμοκρασία της Μεσόγειου Θάλασσας. Όταν το νερό στην επιφάνεια της θάλασσας είναι θερμό, εξατμίζεται τροφοδοτώντας την ατμόσφαιρα με θερμό και υγρό αέρα. Η σύγκρουση αυτού του αέρα, υψηλής περιεκτικότητας σε υδρατμούς, με τον ψυχρό αέρα στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας οδηγεί στη δημιουργία νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης, που συνοδεύονται με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην επιφάνεια. Η Μεσόγειος τους τελευταίους μήνες έχει σημειώσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των υδάτων που έχουν καταγραφεί ποτέ και η σφοδρότητα της καταιγίδας στην Ισπανία ήταν ενδεικτική της ενέργειας που ήταν παγιδευμένη υπό μορφή θερμότητας στους υδρατμούς. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα κάνουν λόγο για την εκδήλωση ενός φαινομένου που αποτελεί συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης του κλίματος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνει αυτά τα συστήματα πιο σφοδρά λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας των υδάτων. Για κάθε 1°C αύξησης της θερμοκρασίας, ο κορεσμένος αέρας περιέχει κατά μέσο όρο 7 τοις εκατό περισσότερους υδρατμούς. Επομένως, κάθε επιπλέον κλάσμα θέρμανσης αυξάνει την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε υγρασία, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ακραίων βροχοπτώσεων. Παρόμοιο σύστημα υπήρξε και ο Daniel που χτύπησε τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι σχετικοί ερευνητές παγκοσμίως εξετάζουν πώς η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να επηρεάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεδομένης της ταχύτερης θέρμανσης της Αρκτικής σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ αυτής και των τροπικών περιοχών θα μειωθεί. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τον αεροχείμαρρο και να προκαλέσει τη μετατόπισή του, αν και τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι ακόμα σαφή. Αυτό που είναι απαραίτητο στην παρούσα κατάσταση, είναι η ύπαρξη συστήματων έγκαιρης προειδοποίησης αλλά και οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να μην βιώνουν οι κοινωνίες τόσο μεγάλες απώλειες ανθρωπίνων ζωών.
[1] Ο Διεθνής Χάρτης Διαστήματος και Μεγάλων Καταστροφών αποτελεί έναν πάροχο δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης της Γης και συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες για την εξαγωγή προϊόντων πληροφοριών, που θα υποστηρίξουν τις οργανώσεις αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών για τη διάσωση ζωών, περιουσιών, υποδομών και του περιβάλλοντος μετά από μεγάλες καταστροφές σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2024/10/Valencia_flood_disaster
https://www.nytimes.com/2024/11/01/climate/spain-valencia-floods.html
Leave a Comment