Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται πλέον στο κέντρο των συζητήσεων που αφορούν τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και έχει ενταχθεί σε διεθνή κείμενα όπως η «Ατζέντα του 2030» και στους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ. Ειδικά, η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα της έως το 2030, δηλαδή την εξισορρόπηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Σημαντικός σύμμαχος στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι η τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην οποία συγκαταλέγεται και η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ)
Με επίκεντρο την προσφορά της ΤΝ πραγματοποιήθηκε η πέμπτη ετήσια παγκόσμια διάσκεψη κορυφής “AI for Good” στη Γενεύη της Ελβετίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ που στοχεύει στην προσανατολισμένη δράση της ΤΝ για την προώθηση της υγείας, του κλίματος, της ισότητας, της ευημερίας χωρίς αποκλεισμούς, των βιώσιμων υποδομών και άλλων παγκόσμιων αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, πολλοί από τους οποίους υπάγονται στην Ατζέντα του 2030.
Η Σύνοδος Κορυφής, που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ, αποσκοπούσε στην εύρεση πρακτικών εφαρμογών για την ΤΝ οι οποίες ωφελούν την ευημερία όλων, έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο και συμβάλλουν στην επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση μέσω διαφορετικών πάνελ και εργαστηρίων που διεξήχθησαν κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα περιβαλλοντικών καταστροφών, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε φυσικές καταστροφές. Όλα αυτά συλλογικά θέτουν την ΤΝ παράγοντα κλειδί για την επίτευξη των ΣΒΑ. Σε αντίστοιχη δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε και στην ανάγκη να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις και η παραπληροφόρηση που αφορά την ΤΝ αλλά και να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την ΤΝ για τις ίδιες σε ένα κλίμα παγκόσμιου συντονισμού και συνεργασίας.
Ο ΟΗΕ διαθέτει ξεχωριστό τμήμα για θέματα επιχειρήσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του οργανισμού. Αυτό είναι που παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των αρχών του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ανάπτυξη και τη χρήση εφαρμογών μέσω του έργου του Business and Human Rights in Technology Project (B-Tech Project). Στο B-Tech Project συμμετάσχουν ιδιωτικές εταιρίες όπως η Microsoft, Google, Meta, κυβερνήσεις, ακαδημαϊκοί φορείς και μέλη της κοινωνίας πολιτών δημιουργώντας τον κατάλληλο χώρο για ανταλλαγή ιδεών και συνεργασία.
Όσον αφορά το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), το έργο της ΤΝ εστιάζει στη συμβολή της στην καταπολέμηση της τριπλής πλανητικής κρίσης, η οποία περιλαμβάνει την επίτευξη κλιματικής σταθερότητας, την αρμονία με τη φύση και τη μείωση της ρύπανσης. Στην εξίσωση προστίθεται πλέον πέρα από την ανάπτυξη των τεχνολογιών για την επίτευξη αυτών των στόχων και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αυτών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ανάπτυξη της εφαρμογής EnvironmentGPT μαζί με το AI for Good Lab της Microsoft. Η εφαρμογή αποτελεί μια ερευνητική συνεργασία που προς το παρόν περιορίζεται στην απάντηση ερωτήσεων σχετικά με θέματα της κλιματικής αλλαγής. Η διαφορά με άλλες εφαρμογές ΤΝ όπως το ChatGPT είναι ότι ο αλγόριθμος της εκπαιδεύτηκε από επιστημονικά δεδομένα της UNEP και είναι ικανός να παρέχει την αναφορά της πηγής της απάντησης που δίνει, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλους αλγορίθμους ΤΝ.
Άλλη μια εφαρμογή της ΤΝ που εξετάζεται από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ είναι η χρήση της στον υπολογισμό του αποτυπώματος των κύκλων παραγωγής, ώστε τα κράτη και οι εταιρείες να έχουν τη γνώση και είναι σε θέση να συμφωνήσουν για τα όρια, τα πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές για την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.
Όλες αυτές οι δράσεις σε συνδυασμό με δράσεις προστασίας του χώρου για την επιστημονική έρευνα και συζήτηση μπορούν να φανούν ιδιαίτερα ωφέλιμες ειδικά σε τομείς όπως η περιβαλλοντική κρίση που απαιτεί τη λήψη αποφάσεων, χωρίς παραπληροφόρηση, αμφισβήτηση των εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων και εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Leave a Comment