Στις αρχές του Μαρτίου του 2024 διοργανώθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα κτίρια και το κλίμα από τη γαλλική κυβέρνηση και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), το οποίο κατέληξε στη σύνταξη ενός θεμελιώδους εγγράφου. Η Διακήρυξη του Chaillot, επονομαζόμενη από τη περιοχή του Παρισιού, όπου έλαβε χώρα το φόρουμ, υιοθετήθηκε από τους εκπροσώπους 70 χωρών και προάγει τη διεθνή συνεργασία με σκοπό την ταχεία, δίκαιη και αποτελεσματική μετάβαση των κτιρίων ως προς την ενεργειακή απόδοση και την ανθεκτικότητα τους στο μεταβαλλόμενο κλίμα.
Πιο συγκεκριμένα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην απαλλαγή των κτιρίων από τα ορυκτά καύσιμα και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους στο κλίμα. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση σχετική με τον τομέα, εκτιμάται ότι το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου αφορούν εκπομπές κτιρίων και κατασκευών.
Στο κείμενο της Διακήρυξης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι εν όψει της κλιματικής αλλαγής τα κτίρια και οι κατασκευές προβλέπεται να εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε σχετικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατάσταση του κλίματος, όπως ακραίοι καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται υπόψη η χρήση πηγών ενέργειας μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών για τις διάφορες κτιριακές λειτουργείες ( π.χ. θέρμανση, ψύξη, εξαερισμός κτλ.). Η σημασία αυτών των βασικών σημείων του κειμένου έγκειται και στη μεγάλη συσσώρευση του παγκόσμιου πληθυσμού στα αστικά κέντρα, η οποία εκτιμάται να φτάσει στο 68% έως το 2050, αλλά και στην αύξηση της ζήτησης πρώτων υλών που επίσης αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2060.
Άλλο ένα ενδεικτικό σημείο της Διακήρυξης αφορά τον όγκο των ανακαινίσεων των υπαρχόντων κτηρίων και της κατασκευής νέων βιώσιμων κτιρίων, ο οποίος ακόμα και σήμερα εκτιμάται ως ανεπαρκής. Η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Συνθήκης του Παρισιού του 2015 και η εκτίμηση της Διακήρυξης τονίζει το χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ των στόχων της Συμφωνίας και των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι υπουργοί που συμμετείχαν και υπογράφουν τη Διακήρυξη του Chaillot καταγγέλλουν ότι η συνεχής επένδυση σε κτίρια και κατασκευές με υπερβολική κατανάλωση άνθρακα, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων για την παραγωγή δομικών υλικών, διαδικασία ιδιαίτερα ρυπογόνος, συμβάλλει στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Η ενεργειακή μετάβαση του κτιριακού τομέα προϋποθέτει να γίνει με ίσους όρους για όσους συμμετέχουν ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να παρατηρούνται σε κάθε κράτος. Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται στην:
- Εφαρμογή οικοδομικού και ενεργειακού πλαισίου για τη μετάβαση των κτιρίων σε κτίρια με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.
- Χρηματοδότησης για την αύξηση των ανθεκτικών και ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων.
- Υιοθέτησης φιλόδοξων πολιτικών όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.
- Προώθησης της παραγωγής και της χρήσης οικοδομικών υλικών με χαμηλές εκπομπές που ταυτόχρονα αποτελούν και οικονομικά εφικτές λύσεις.
- Προώθησης της έρευνας και ανάπτυξης και ταυτόχρονα ενίσχυση της τεχνογνωσίας λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
- Συμμετοχικής προσέγγισης για τη διασφάλιση του συντονισμού της εφαρμογής των δράσεων.
Ουσιαστικά η Διακήρυξη του Chaillot αποτελεί ένα βήμα στην επιχειρησιακή εφαρμογή των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και της βιώσιμης ανάπτυξης που ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τη συνεργασία σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο δράσεων που αφορούν το κλίμα στον τομέα των κτιρίων. Πρόκειται για μια ευκαιρία να μεταβούν οι φιλόδοξοι στόχοι στην αποτελεσματική δράση.
Leave a Comment