Ένα χαρακτηριστικό της κλιματικής κρίσης είναι η αύξηση της έντασης των ακραίων φαινομένων, όπως οι τυφώνες. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian οι τυφώνες των τελευταίων ετών είναι τέτοιας έντασης, που η ταξινόμησή τους θα πρέπει να επεκταθεί, ώστε να περιλαμβάνει και μια καταιγίδα «κατηγορίας 6». Αυτό αποτελεί διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας κλίμακας από το τυπικό 1 έως 5.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα κατηγορία θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους τυφώνες με ταχύτητα μέγιστου διατηρούμενου ανέμου στα 192 μίλια την ώρα ή και περισσότερο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά αυτούς τους τυφώνες ολοένα και πιο πιθανούς, ενώ ήδη την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί πέντε τέτοιου τύπου καταιγίδες.
Με αυτά τα στοιχεία η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ προτείνει την επέκταση της ευρέως χρησιμοποιούμενης κλίμακας τυφώνων Saffir-Simpson η οποία αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Η κλίμακα αυτή που ισχύει μέχρι και σήμερα κατηγοριοποιεί κάθε τυφώνα με μέγιστο διατηρούμενο άνεμο τα 74 μίλια/ώρα ως φαινόμενο κατηγορίας 1 και η κλίμακα αυξάνει καθώς αυξάνονται οι ταχύτητες των ανέμων που πνέουν. Η κατηγορία 3 και πάνω συγκαταλέγει τυφώνες που ενδέχεται να επιφέρουν σοβαρούς κινδύνους σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ενώ η κατηγορία 5 περιλαμβάνει εκείνους που έχουν η ταχύτητα του μέγιστου διατηρούμενου ανέμου ξεπερνάει τα 157 μίλια την ώρα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ώστε να γίνει αντιληπτή η ένταση των τυφώνων κατηγορίας 5, είναι ο τυφώνας «Κατρίνα» το 2005 που επέφερε πρωτοφανείς ζημίες στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης των ΗΠΑ και ο τυφώνας «Μαρία» που χτύπησε το 2017 το Πουέρτο Ρίκο με καταστροφικές συνέπειες. Η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει πλέον μια νέα ακόμα πιο καταστροφική κατηγορία τυφώνων. Σε αυτή θα εντάσσονταν ο τυφώνα «Χαϊγιάν» στις Φιλιππίνες το 2013, που κόστισε τις ζωές 6.000 ανθρώπων και ο τυφώνας «Πατρίσια», που χτύπησε κοντά στο Μεξικό το 2015 και έφτασε σε ταχύτητα των 215 μιλίων/ώρα.
Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τον σχηματισμό και την εξέλιξη των τυφώνων υποστηρίζουν ότι πλέον υπάρχουν οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιου τύπου τυφώνων στον Ατλαντικό και στον κόλπο του Μεξικού και οι καταιγίδες προβλέπεται να ενταθούν περισσότερο στα επόμενα χρόνια.
Αν και ο αριθμός των καταγεγραμμένων τυφώνων δεν έχει αλλάξει, η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία της αύξησης της έντασης αυτών σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα των τελευταίων ετών. Ο λόγος εντοπίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, που διοχετεύουν πλέον περισσότερη ενέργεια για τον σχηματισμό και την ενίσχυση τέτοιων συστημάτων, τα οποία υποβοηθούνται από τη θερμότερη και γεμάτη υγρασία ατμόσφαιρα.
Στόχος της νέας μελέτης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πιο έντονες καταιγίδες και υποστηρίζει η θέσπιση μιας νέα κατηγορίας τυφώνων θα αναδείκνυε τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική κρίση. Η μέχρι τώρα κλίμακα Saffir-Simpson δεν περιγράφει σύμφωνα με τους επιστήμονες στο κατάλληλο μέγεθος τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα, οι οποίοι δεν περιορίζονται μόνο στις υψηλές ταχύτητες ανέμων αλλά περιλαμβάνουν κι έντονες βροχοπτώσεις ακόμα και παράκτιες πλημμύρες.
Τα συστήματα χαρτογράφησης του πλανήτη μας συνεχώς εξελίσσονται, ώστε να μένουν ενημερωμένα στις συνεχείς αλλαγές της εποχής. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η προσθήκη νέου χρώματος στους μετεωρολογικούς χάρτες από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας για να αποτυπωθεί ο ακραίος καύσωνας, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ πρόσθεσε τρεις νέες κατηγορίες συναγερμού για τη θερμική καταπόνηση των κοραλλιών. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ότι θα κρίνει έγκυρη την πρόταση της νέα κατηγορίας 6 των τυφώνων.
Leave a Comment