Στο ηφαίστειο Ruang στο Βόρειο Σουλαουέζι της Ινδονησίας σημειώθηκαν μεγάλες εκρήξεις τον προηγούμενο μήνα χαρίζοντας εντυπωσιακές εικόνες στους δορυφόρους που ήταν στραμμένοι πάνω του αλλά και αρκετή αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου είχε σημειωθεί το 2002 και ενεργοποιήθηκε ξανά στις 16 Απριλίου, ενώ ακολούθησαν εκρήξεις στις 17 Απριλίου και νέα μεγάλη έκρηξη στις 30 Απρίλιου.
Κατά την έκρηξη του ηφαιστείου μεγάλες ποσότητες τέφρας και διοξειδίου του θείου (SO2) απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα φθάνοντας σε πολύ μεγάλα ύψη μέσα σε αυτή, έως την ανώτερη τροπόσφαιρα και στρατόσφαιρα της Γης. Το διοξείδιο του θείου που απελευθερώνεται από τις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να έχει ψυκτική επίδραση στο τοπικό κλίμα. Αυτό γιατί τα ηφαιστειακά αερολύματα ανακλούν την προσπίπτουσα σε αυτά ηλιακή ακτινοβολία προκαλώντας ψύξη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αφού μικρότερο ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας φτάνει σε αυτά. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ποσότητα διοξειδίου του θείου που απελευθερώθηκε από τις συγκεκριμένες εκρήξεις δεν θα επιφέρει μετρήσιμο ψυκτικό αντίκτυπο.
Πήγη: NOAA
Η ποσότητα SO2 που απελευθερώθηκε παρακολουθείται από διάφορους δορυφορικούς αισθητήρες διαφορετικών υπηρεσιών παγκοσμίως, όπως το Global Ozone Monitoring Experiment-2 (GOME-2, στο δορυφόρο MetOp) και το TROPOspheric Monitoring Instrument (Tropomi, στο δορυφόρο Copernicus Sentinel-5 Precursor). Ένα ενδεικτικό μέτρο της ποσότητας των συγκεντρώσεων των αερολυμάτων είναι οι παρατηρήσεις της συνολικής στήλης (TC) του συγκεκριμένου αερολύματος. Συνολική στήλη ορίζεται ως μια κατακόρυφη στήλη αέρα από την επιφάνεια της Γης έως την κορυφή της ατμόσφαιρας.
Δορυφορικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν μεταφορά του πλουμίου SO2 καθώς εκτιμούν ταυτόχρονα ότι το ύψος του κυμαίνεται από τα 10 – 18km.
Πηγή: Copernicus CAMS
Στην εικόνα αριστερά αποτυπώνεται η κατακόρυφη στήλη του SO2 και μπορεί να εντοπιστεί η μεταφορά της ενώ στη δεξιά το ύψος του πλουμίου, που σε μερικές περιοχές φτάνει και τα 18km από την επιφάνεια της Γης, όπως δημοσίευσε το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης του Διαστημικού Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus.
Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν ότι μεταξύ 17 Απριλίου και 10 Μαΐου ένα μεγάλο νέφος τέφρας και SO2 μεταφέρεται μέσω της Ινδονησίας και της Μαλαισίας στον Ινδικό Ωκεανό και την Αφρική.
Ο δορυφόρος Himawari- 9 της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας παρακολούθησε την έκρηξη του ηφαιστείου Ruang με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα γεωστατικό δορυφόρο που παρέχει εικόνες στο ορατό και στο υπέρυθρο.
https://atmosphere.copernicus.eu/ruang-roars-back-life-cams-tracks-its-impacts
Leave a Comment