Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2023 (COP28), η παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 2ο C σε σχέση με τη προβιομηχανική περίοδο, ενώ είναι υψηλότερη κατά 1.17 ο C από την δεκαετία του 1990. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μέσης Κλίμακας Προγνώσεων Καιρού (ECMWF) και εφιστούν την προσοχή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και των ηγετών στην κλιματική κρίση και στην υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες κάνει έκκληση για άμεση λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) οι τρέχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού καθιστούν την παγκόσμια θερμοκρασία αυξημένη κατά 2.5 με 2.9 ο C μέχρι το τέλος του αιώνα, πράγμα που αποτελεί ένα εξίσου καταστροφικό σενάριο. Ακόμα, διαπιστώνει ότι οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 πρέπει να μειωθούν κατά 28% για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στου 2ο C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, και κατά 42% για τη διαδρομή του 1.5ο C. Για την επίτευξη των 1.5ο C μίλησε σε δηλώσεις του ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέροντας τα ορυκτά καύσιμα ως τη δηλητηριασμένη ριζά της κλιματικής κρίσης και απαιτώντας τη δίκαιη και ισότιμη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το γεγονός ότι το φράγμα των 2ο C ξεπεράστηκε για μια μέρα δεν σημαίνει ότι οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού δεν είναι πραγματοποιήσιμοι, αλλά ότι για την επίτευξη αυτών η μείωση του χάσματος των εκπομπών αυτή τη δεκαετία θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Ο Γκουτέρες συμπλήρωσε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο COP28 πρέπει να δεσμευτούν να τριπλασιάσουν τη δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030 και να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και Aανάπτυξη αναφέρθηκε στις συμφωνίες και στις συμβάσεις που ευνοούν τους επενδυτές ορυκτών καυσίμων και την παρεμπόδιση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.
Οι συζητήσεις για το κλίμα κορυφώνονται καθώς το COP28 πλησιάζει και τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι το 2023 πρόκειται να είναι η πιο θερμή χρονιά του πλανήτη, με πολλά αρνητικά ρεκόρ σημειωμένα. Σε σχετική έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται έως τις αρχές του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 86 ημέρες συνολικά με θερμοκρασίες άνω του 1.5ο C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, και τον Σεπτέμβριο να είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Παράλληλα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις G20 χώρες αυξήθηκαν κατά 1.2% το 2022, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις ανεπαρκείς προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη θέσπισης αυστηρότερων μέτρων. Χαρακτηριστικά αναφέρει η Ίνγκερ Άντερσεν, η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP ότι «όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι. Ο κόσμος πρέπει να βγάλει τη βελόνα από το αυλάκι της ανεπαρκούς δράσης και να αρχίσει να σημειώνει νέα ρεκόρ για τη μείωση των εκπομπών, τις πράσινες και δίκαιες μεταβάσεις και τη χρηματοδότηση για το κλίμα – ξεκινώντας τώρα».
https://www.unep.org/news-and-stories/speech/call-new-records-climate-action
Leave a Comment