Τα τελευταία χρόνια θέματα που αφορούν την παρακολούθηση του κλίματος, καθώς και ζητήματα σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δυνατοτήτων τους, λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή παγκοσμίως. Τα δεδομένα και πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση του κλίματος, παλαιότερα συλλέγονται μόνο από την επιστημονική κοινότητα εξυπηρετώντας ερευνητικούς σκοπούς. Πλέον, αποτελούν χρήσιμα δεδομένα για εταιρείες και οργανισμούς παγκοσμίως που ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, έθνη και κοινότητες παίζοντας σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στον κατάλληλο σχεδιασμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ή πολιτικών προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο κλίμα.
Με γνώμονα αυτά, συναντά κανείς πλέον μια πληθώρα από διαδικτυακούς ιστότοπους που παρέχουν υλικό, δεδομένα , προϊόντα και πληροφορίες, σχετικά με διαφορετικές πτυχές της παρακολούθησης της περιβαλλοντικής κατάστασης του πλανήτη. Κάποια που συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:
- Η διαδραστική απεικόνιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα της Ευρώπης από την Guardian (δείτε τον χάρτη εδώ https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2023/sep/20/europes-pollution-divide-see-how-your-area-compares ). Στο συγκεκριμένο έργο η Guardian σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Expanse, δημοσίευσε ένα διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει την περιεκτικότητα του ατμοσφαιρικού αέρα της Ευρώπης σε αιωρούμενα μικροσωματίδια PM5 (σε μg/m3 ) και ταυτόχρονα τη συγκρίνει με τα επιτρεπτά όρια του συγκεκριμένου ρίπου από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Με αυτό το τρόπο το τελικό προϊόν που είναι διαθέσιμο σε κάθε επισκέπτη της σελίδας είναι εύχρηστο και ο χρήστης μπορεί εύκολα να διεξάγει συμπεράσματα σχετικά με την ποιότητα του αέρα σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης.
- Η διαδικτυακή πλατφόρμα δορυφορικών δεδομένων και προϊόντων από δορυφορικές εικόνες της Planet (https://www.planet.com/gallery/). Πρόκειται για μια πλατφόρμα που παρέχει γεωχωρικές απεικονίσεις μέσω δορυφόρων που αφορούν την παρακολούθηση του πλανήτη, την παροχή δεδομένων, χαρτών και δορυφορικών εικόνων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και διάφορα προϊόντα που προκύπτουν από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων από αλγορίθμους deep learning. Ολόκληρη η πλατφόρμα έχει κατασκευαστεί από την Planet μια κοινωφελή επιχείρηση που έχει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
- Ο παγκόσμιος Άτλας ανανεώσιμων πηγών Irena (https://globalatlas.irena.org/workspace). Μέσω του συγκεκριμένου άτλαντα παρέχονται ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα επανανάλυσης από τη NASΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού (ECMWF), δεδομένα για τις αγρο-οικολογικές ζώνες από τον Οργανισμό Γεωργίας Τροφίμων και την παγκόσμια αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση και την κατανόηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και της ανταλλαγής σχετικών δεδομένων.
- Η βάση δεδομένων Em- dat (https://www.emdat.be) στην οποία συγκεντρώνονται δεδομένα για όλες τις καταστροφές, είτε γεγονότα, είτε καταστάσεις, που υπερβαίνουν τη δυνατότητα των τοπικών συστημάτων και χρήζουν εξωτερικής βοήθειας. Σκοπός της είναι η ανθρωπιστική δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσω της συμβολής των δεδομένων αυτών στη λήψη αποφάσεων και στην αξιολόγηση της τρωτότητας των περιοχών. Αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία του Κέντρου Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών ( CRED) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
- Η πλατφόρμα για την παρακολούθηση των αερίων του θερμοκηπίου Global Green Gas Watch του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ( WMO) (https://public-old.wmo.int/en/our-mandate/focus-areas/environment/greenhouse-gases/global-greenhouse-gas-monitoring-infrastructure). Πρόκειται για μια υποδομή παρακολούθησης των αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να καλυφθεί η επιτακτική ανάγκη για την διαρκή παροχή πληροφοριών που βοηθούν στην κατανόηση του αντίκτυπου των δράσεων μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως επιβάλλει η Συμφωνία του Παρισιού. Παρουσιάζονται στις εκθέσεις τις ανθρώπινες και φυσικές επιδράσεις στις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου και συνδυάζονται επίγεια και δορυφορικά δεδομένα. Πρόκειται για ένα μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή επιπλέον υπηρεσιών και δεδομένων από συγκεκριμένες κοινότητες χρηστών, όπως για παράδειγμα για επιστημονική χρήση.
- Το Show your Stripes του πανεπιστημίου του Reading ( https://showyourstripes.info/l/globe) Στον ιστότοπο αυτόν αναπαρίστανται γραφικά, μέσω λωρίδων (stripes), οι θερμοκρασιακές μεταβολές της εκάστοτε περιοχής που επιλέγει ο χρήστης όπως μετρήθηκαν τα τελευταία περίπου εκατό χρόνια. Κάθε λωρίδα αντιπροσωπεύει τη μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής, η οποία αντιστοιχεί σε ένα χρωματικό κώδικα με κόκκινο να αναπαριστά τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Είναι ένας ευνόητος τρόπος να απεικονισθεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας. Τα δεδομένα για τον σχεδιασμό του γραφήματος προέρχονται από τη βάση δεδομένων Berkley Earth για τις περισσότερες περιοχές αλλά και από τις εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.
Πολλά από τα παραπάνω δεδομένα και πληροφορίες που αντλούνται από τους παραπάνω ιστότοπους δεν αφορούν μόνο την επιστημονική κοινότητα και τις κυβερνήσεις αλλά έχουν τη δυνατότητα αναπαράστασης μιας επιστημονικά εμπεριστατωμένης πληροφορίας με τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό, γεγονός που αυτομάτως τα καθιστά μέσο αφύπνισης και ενημέρωσης για την τρέχουσα κατάσταση του πλανήτη. Ένα θέμα που αφορά όλα τα μέλη της κοινωνίας
Leave a Comment