Η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα με τη μεγαλύτερη πηγή αυτών να εντοπίζεται στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως οι μετακινήσεις – μεταφορές ή η παραγωγή ενέργειας. Μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εντοπίζεται στο σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, δηλαδή στις διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή, την επεξεργασία και τη διαφύλαξη τροφίμων, τη διανομή και μεταφορά αυτών, την εμπορία ακόμα και τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Για παράδειγμα η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 20 – 35% των παγκόσμιων εκπομπών, λόγω των διαδικασιών που εμπλέκονται στην καλλιέργεια, την επεξεργασία και τη μεταφορά τροφίμων. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό, που για την μείωση του απαιτείται η εύρεση καινοτόμων λύσεων
Το περιοδικό ΜΙΤ Technology Review του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης εστιάζει στο ζήτημα των εκπομπών που προέρχονται από τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αναδεικνύοντας καινοτόμες λύσεις για την μείωση των εκπομπών αυτών.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο, μια καινοτόμος λύση αφορά στην ανάπτυξη ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον λιπάσματος που μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση του αζώτου από τα φυτά με τη χρήση μικροοργανισμών, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για παραδοσιακά λιπάσματα με βάση το άζωτο.
Τα φυτά χρειάζονται το άζωτο για να αναπτυχθούν, η πρόσληψή του όμως από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται είναι περιορισμένη. Επομένως, τα παραδοσιακά λιπάσματα, που παράγονται μέσω μιας ενεργειακά δαπανηρής και επιβλαβούς λόγω των υψηλών εκπομπών διαδικασίας, περιέχουν άζωτο που τελικά το φυτό αδυνατεί να απορροφήσει. Τα νέα λιπάσματα της εταιρίας βοηθούν το φυτό να δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα και δύναται να μειώσει τη χρήση παραδοσιακών λιπασμάτων από τους αγρότες κατά 25%.
Μια ακόμα λύση αφορά στην παραγωγή συμπληρωμάτων για βοοειδή που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός σημαντικού αερίου του θερμοκηπίου που απελευθερώνεται κατά τη χώνεψη.
Το βοδινό κρέας αποτελεί μια από τις τροφές που επιφέρουν σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λόγω της παραγωγής μεθανίου κατά τη διαδικασία της χώνεψης από τα βοοειδή. Η χρήση ενός συμπληρώματος που μπορεί να προσληφθεί είτε μέσω της τροφής, είτε του νερού των βοοειδών, συμβάλει στη μείωση του μεθανίου έως και 90%, ανάλογα με τη συχνότητα λήψης του.
Η μείωση των εκπομπών από το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου της συνεχούς ζήτησης για τρόφιμα συνδέονται με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως το βόειο κρέας. Ενώ οι ατομικές επιλογές, όπως η μείωση κατανάλωσης τους κρέατος, μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα, είναι απαραίτητες και οι ευρύτερες πρωτοβουλίες, όπως η παραγωγή τροφίμων με χαμηλότερες εκπομπές και η χρήση καινοτομιών στη γεωργία. Η αλλαγή της διατροφής και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών θα αποτελέσουν το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών στον τομέα των τροφίμων και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: https://www.technologyreview.com/2024/10/24/1106121/agriculture-climate/
Leave a Comment