Η ενεργειακή μετάβαση σε πηγές ενέργειας μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας. Ισχυρό εργαλείο για τους υπεύθυνους της χάραξης των πολιτικών που εφαρμόζονται θα αποτελέσει ο νέος ευρωπαϊκός άτλαντας που απεικονίζει δεδομένα σχετικά με τη ζήτηση ενέργειας σε υψηλή χωρική ανάλυση, 1×1 km, εξετάζοντας ταυτόχρονα διαφορετικά ενεργειακά σενάρια μέχρι το 2050.
Ο νέος χάρτης αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενσωματώνεται στο Εργαστήριο Γεωγραφίας Ενέργειας και Βιομηχανίας (EIGL). Πρόκειται για μια χαρτογράφηση δεδομένων που αφορούν την ενέργεια, όπως ο τρόπος και ο τόπος χρήσης των καυσίμων ή η εξέλιξη της τάσης χρήσης καυσίμων στο μέλλον. Δεδομένα τέτοιου τύπου μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για την ανάπτυξη των κατάλληλων ενεργειακών υποδομών και τη μετάβαση σε χαμηλούς ενεργειακούς φορείς. Η καινοτομία του νέου άτλαντα εντοπίζεται στη μεγάλη χωρική ανάλυση του και τη δυνατότητα αποτύπωσης του συνόλου των δεδομένων σε αυτή. Οι χάρτες περιλαμβάνουν τη ζήτηση των κύριων ομάδων ενεργειακών προϊόντων σε κάθε κατηγορία οικονομικής δραστηριότητας.
Τα ετήσια ενεργειακά στατιστικά δεδομένα που παρέχονται από τον χάρτη είναι από το 2021, καθώς απαιτούνται 2 χρόνια για τη δημοσίευση των στατιστικών. Τα ιστορικά στοιχεία προσφέρουν μια πολύτιμη ματιά στο πώς διαμορφώνονται τα ενεργειακά πρότυπα στην ΕΕ. Δεδομένου ότι η κατανάλωση ενέργειας εξακολουθεί να επηρεάζεται από την πανδημία του 2020 τα πιο έγκυρα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι το 2019.
Υψηλή κατανάλωση ενέργειας τόσο σε ορυκτά καύσιμα, όσο και στην ηλεκτρική ενέργεια εμφανίζουν όπως είναι αναμενόμενο οι μεγάλες αστικές περιοχές. Από την άλλη πλευρά, στα κέντρα βιομηχανικής δραστηριότητας εντοπίζονται άλλα βιομηχανικά αέρια και βιομηχανικά απόβλητα. Επίσης ο χάρτης παρέχει και μια καλή απεικόνιση των περιοχών κατανάλωσης πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι τοποθεσίες υψηλής κατανάλωσης των πετρελαϊκών προϊόντων που εντοπίζονται σε υψηλή πυκνότητα κατά μήκους του δικτύου μεταφορών και στις βιομηχανικές και αστικές περιοχές.
Πέρα από ιστορικά στοιχεία ο άτλαντας παρέχει και την ανάλυση εθνικών ενεργειακών ισοζυγίων επίσης σε κελιά 1×1 km. Με τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών ενεργειακών σεναρίων προσφέρει μια εκτίμηση της ενεργειακής κατάστασης μέχρι το 2050 σε συνάρτηση με την κατάσταση του κλίματος, της οικονομίας και τις υφιστάμενες πολιτικές.
Για παράδειγμα η εκτίμηση για τη ζήτηση του φυσικού αερίου έως το 2050 είναι ότι θα υπάρξει μείωση στην κατανάλωση, υποδηλώνοντας πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση και τη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών άνθρακα
Η δυνατότητα με τη χρήση του εργαλείου αυτού για τον εντοπισμό προτύπων και σημείων υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και ύπαρξης ευκαιριών βελτιστοποίησης των ενεργειακών υποδομών γίνεται με την ανάλυση της ενεργειακής προσφοράς και τον υπολογισμό των ενεργειακών ισοζυγιών. Προϋποθέτει μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου που παράγεται, μεταφέρεται και μετασχηματίζεται η ενέργεια.
Η ανάλυση των δεδομένων για την παραγωγή του τελικού προϊόντος του άτλαντα ξεκίνησε από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EUROSTAT) στην οποία καταγράφονται δεδομένα σχετικά με τα ενεργειακά προϊόντα, τις οικονομικές κατηγορίες και τους τελικούς χρήστες σε εθνικό επίπεδο για την Ευρώπη. Το EIGL πρόσφερε τη δυνατότητα της υψηλής χωρικής ανάλυσης με διαδικασίες υποβιβασμού κλίμακας. Για την επίτευξη της υποκλιμάκωσης και της αύξησης της χωρικής ανάλυσης χρησιμοποιήθηκαν και άλλα σύνολα δεδομένων, όπως το σύστημα εμπορίας εκπομπών, πυκνότητα πληθυσμού, ημέρες βαθμού θέρμανσης και ψύξης. Η χωρική κατανομή γίνεται με την ενσωμάτωση δεδομένων χρήσης γης και κάλυψης γης, που παρέχουν πληροφορίες όπως η ύπαρξη αστικών περιοχών, γεωργικών εκτάσεων, φυσικών τοπίων. Η χρήση όλου του συνόλου δεδομένων βοηθά στην ακριβέστερη εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης για συγκεκριμένες τοποθεσίες.
Leave a Comment